enjoy with my blog !

ehem,ehem..
kawan2,.nk tgok boley tp jgn jd stalker k,. =)

Wednesday, 21 November 2012

aku dulu dan aku sekarang..

pejam celik.. pejam celik..dah masuk akhir bulan November. awal bulan December nnt aku daftar masuk ke uitm..cuti sebulan yg aku rasa macam 3 bulan. sangat bosan.. pe yang aku rasa, cuti ni adalah cuti yang membawa perubahan pada diri aku. setiap kali aku berhadapan dengan orang yang aku kenal,.tak lekang dari mulut dia orang cakap aku dah gemuk..haaihh..kadang-kadang penat aku nak tepis kontroversi ni..hehe. memang aku tak nafikan, aku rasa perubahan kat diri aku..aku rasa badan aku semakin mengembang,tapi tak la gemuk.. kalu dulu berat badan aku maintain 37kg walaupun makan dgn banyak..lansung tak ada perubahan. tp sekarang naik 10kg..jadi 47kg..naik yang mendadak. sebenarnya aku suka dengan badan aku sekarang,.ideal dengan ketinggian aku. aku masih ingat apa yang mak aku cakap dulu "pela badan kurus sangat, orang tolak je dh jatuh"..bila fikir balik,betul la pe yang mak aku cakap tu..

kadang-kadang bila aku tengok balik gambar-gambar dulu..aku gelak sendiri..hodohnya duluuu ! hahaa..malu nk bagi orang lain tengok gambar tu,.biarlah buat tatapan sendiri. sekurang-kurangnya boleh buat penambahbaikan pada diri. sebenarnya disebalik kenaikan berat badan aku yang mendadak ni ada rahsia. nk tahu apa rahsianya ?? makan pil..bukan pil tambah berat badan tau ! pil haruan jadi amalan 2 kali sehari..ubat tradisional. aku pun tak tahu kenapa aku ambil pil ni pada mulanya..macam mana aku boleh ambil pil ni ?? macam ni ceritanya..

mula-mula mak aku yang amalkan makan pil ni,untuk kesihatan badan..memang sihat ! kalau dulu mak menghidap penyakit asma yang teruk,sehinggakan tak boleh makan benda sejuk macam tembikai..pe lagi kalau kena hujan..Inhaled la yang dicari. tapi sekarang penyakit tu dah sembuh selepas mengamalkan ubat tu. .bukan main happy lagi mak aku,.semua makanan dibedal ! rasa sakit-sakit badan pun hilang malahan selera makan makin bertambah..sejak tu mak offer kt aku,dengan harapan anaknya akan gemuk bila makan pil tu. pada mulanya aku makan saje-saje sebab nk tengok betul ke effect ubat tu,.tapi bila dh makan pil tu,perut rasa lapar je..rasa nk makan je walaupun baru makan..sanggup buka tudung saji tengah-tengah malam sebab nk makan ! hahh..penangan pil tu..aku terus amalkan..sekarang pil tu dh famous sehinggakan pakcik aku sanggup ulang-alik dari pahang ke sekinchan setiap bulan semata-mata nk beli pil tu.

hampir habis 1botol pil tu..perubahan diriku ketara. pipi dh naik,perut dh ada layer..haihh. kawan-kawan aku suka tarik pipi,dicium lah..asalkan diaorang dapat pegang pipi aku. longgar dh otot pipi aku.. rimas ! haha..

kadang-kadang jadi tanda tanya juga,kenapa naik belah pipi je..maybe semua makanan tu naik kt pipi kot,haha.. lama-kelamaan baru aku rasa badan aku mula kembang,haa..2helai seluar dh kena buang sebab tak dapat nk menampung pinggang empunya badan..baju raya tahun ni pun dh ketat ! hah,nampak tak kenaikan berat badan yang mendadak..bila dh macam tu,mak cakap "dh la dik,makan sekali je pil tu..nanti gemok gedempol buruk laa.." hahaa..buat lawak la mak nii..

apapun, aku bersyukur dengan badan aku sekarang..aku cuba maintain dengan berat badan ni. kalau dulu nk naikkan ke 40kg pun susah..tapi sekarang bila berhadapan dengan orang yang aku kenal,first impression dia diam pandang aku dari atas sampai bawah then akan cakap "eh,ko gem0kk ! " tak mampu berkata apa-apa dan hanya mampu tersenyum.
ok,.sampai sini je aku berkongsi perubahan diri aku yang dulu dan sekarang..kalau dulu aku buruk,sekarang aku gorgeous ! hahaa..ok daa~ assalamualaikum :)



Saturday, 6 October 2012

Annual Grand Meeting,.

tup tup tup..dh bersawang blog ni. lme tak update,bkn masa tak mengizinkan tapi keadaan yg membuatkan aku tolak tepi dulu blog ni. dari hari ke hari,dari bulan ke bulan..aku rasa sekejap je masa berlalu. tiba-tiba dh bulan 10..dh start exam dh nk hbis sem..huh tu la orang kata,jgn pernah sia-sia kn masa sbb masa tak akan berundur malah ia akan sentiasa kehadapan. dalam minggu exam ni,sempat juga aku nk post 1,2 cerita..walaupun cerita ni dh lama tp aku nk kongsi dgn semua..

pada 5 september yang lepas,.fakulti aku ada buat AGM kt Hatten Square Hotel,Bandaraya Melaka..
nk tak nk,sebagai student kne la support,. mula-mula bayaran dikenakan RM65,then bila tak dapat smbutan yg menggalakkan harga diturunkn kpd RM50..not bad la sbb hotel tu pun baru,cantik..tp sygnya tak ramai yg pergi.. Sebagai student DTM kne la support pe yg fakulti buat,so dgn usaha org kuat fakulti mereka pun turunkn lg harga kpd RM45. dan mereka berharap ramai yg akn pergi..

pening juga fikir nk pakai baju apa,. mula-mula temanya warna merdeka,.dh tentu org tahu warna merdeka tu merah,biru,kuning,putih.. apabila selepas berbincang tema telah ditukar kpd "glamorous traveler". oh ok,.that's a final decision.

so,sampai saja kt hotel tu..kami dihidangkan dengan makanan, dan ada sedikit hiburan daripada student-student fakulti..sehingga lah ke petang,. boleh tahan seronok bila dapat jumpa dgn senior n junior fakulti..


kegembiraan terserlah di wajah mereka..

 

time untuk memperagakan pakaian-pakaian

 

they are my classmate and our lecturer =')

Saturday, 14 April 2012

one week for my nephew

huh,.lama juga tak jadi penulis berjaya. maklumlah, final exam baru je lepas. and now,i'm semester holiday for 2 month. erm macam tak percaya je dah nak jadi pelajar sem2 kt uitm tu, rasa sekejap sangat. btw,sekarang masa cepat berlalu..kalau bukan kita yang kejarnya siapa lagi.

tuk,.tuk,.tuk,.dah 2minggu aku bercuti. minggu pertama aku habiskan bersama mak dengan abah aku tersayang at Tanjong Karang,selangor. manakala minggu kedua pula,aku habiskan masa bersama anak buah ku di Tanjong Malim,Perak. di sini la tempat aku rasa paling rileks. mana taknya,aku tidur pun pukul 1,2 pagi dan aku bantai sampai pukul 10,11 pagi tanpa ada gangguan.,hehe. tapi,jangan salah sangka solat 5 waktu tu aku dahulukan then baru aku tidur semula. hidup bersama anak buah aku tu banyak karenahnya. lebih-lebih lagi setelah beberapa bulan aku tak berjumpanya. biasa la,sibuk dengan belajar..balik rumah pun kadang-kadang je.




sikap manja budak kecil tu lebih-lebih bila dia dapat berjumpa dengan makcik kesayangan dia ni,hehe. maklumlah makcik dia ni kan sangat baik berbanding makcik dia yang lagi satu iaitu adik aku. gelaran sebagai cikma aku terima sejak dia lahir lagi,manakala cikyah pula gelaran untuk adik aku. seperti yang dia katakan "nak cikma jaga,tak nak cikyah jaga. cikyah jaga marah-marah je. cikma baik". ha tu dia.. kini umur anak buah ku itu sudah mencecah 5 tahun tetapi sikap manjanya mengalahkan budak berusia 3 tahun. ini kerana dia masih tidak memiliki adik. dia dapat belaian daripada mama dan ayahnya lebih. sebab itu,dia sangat manja dan mengada-ngada. =)



bila dia mendapat tahu bahawa cikma nya akan bercuti,dia suruh parents nya balik ke kampung dan bawa cikma nya balik ke rumahnya. kadang kala budak ni bijak jugak. sebagai seorang makcik,tak sampai hati bila tengok anak buahnya menangis kerananya. dengan itu,aku ambil keputusan untuk tinggal bersamanya selama seminggu. seperti biasa,pada malam pertama sahaja dia tidur bersamaku. pada malam berikutnya pula dia tidur bersama mama dan ayahnya. dia yang sudah bersekolah akan dihantar sekolah oleh mamanya sebelum mamanya pergi kerja. kebiasaannya,dia akan balik pada waktu petang setelah tamat waktu kerja mamanya,tetapi apabila aku ada di rumahnya dia akan pulang awal iaitu pada pukul 1 petang. dengan alasan dia mahu makan bersama cikmanya. so sweet,..

apabila dia sampai saja di rumah,perkara yang dicari ialah game. sebagai makcik yang baik bagi jela apa-apa yang dia mahukan. dia akan bermain game sehingga dia berasa lapar. selepas itu dia akan menyuruh cikmanya masakkan sesuatu untuknya. itulah kerja dia.. Apabila tiba saat dia mahu mandi,nama cikmanya juga akan disebutnya dahulu. nak tak nak aku lakukan demi anak buahku,.padahal kalau tiada cikmanya dia mandi sendiri je,.isk nganda-ngada.

sepanjang aku tinggal disana,xteratur makan aku. entah bila sarapan aku,makan tengahari,makan malam. pe yang ada kt dalam peti ais tu semuanya aku rembat. macam ni la makanan aku..



haa,..manakala makan malam aku adalah makanan asasi orang Malaysia iaitu nasi. lebih kurang macam tu la menu aku seharian. apa pun aku bersyukur sebab Allah masih bagi aku rezeki untuk aku teruskan hidup aku sebagai hambanya. Alhamdulillah,.
banyak lagi orang yang tak dapat makan kat luar sana yang tak mampu kita tolong nasib mereka. oleh itu,jangan la kita sesekali memperkecilkan nikmat yang telah Allah bagi,.
Ok lah,cukup sampai disini perkongsian saya..mohon maaf andai tersalah bicara sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk tu datang daripada diri saya sendiri..wassalam. =)




Monday, 12 March 2012

terima kasih kawan !

KELAPARAN VS KEKENYANGAN..blupblupp..;)

ceritanya bermula begini. aku ditinggalkan oleh r0omateku bersendirian di dalam bilik..macam biasa kalau dia ada kit0rang akan t0gether-gether menapak ke l0kasi yg sangat strategik untuk membeli makanan di kantin JEBAT..biler ckp pasal Jebat ni,mmg xluak dgn abang2 seni0r bdn t0ugh2,muka dari hensem smpi ke jambu semua lengkap..kire b0leh jadikan dia tempat mencari j0d0h paling ideal lah dikalangan mahasisiwi di sini..
0k0k..back t0 the t0pic just n0w,pasal r0omate aku td..0rng panggil die BAB..si bab ni b0leh tinggalkan aku sendiri kat bilik,k0n0nnye die nak jadi anak yg manja dengan emaknye..sempena hari ulang tahun kelahiran emaknya,dia p0n baliklah dengan nawaitu 'nak mkn kek sama2 dengan mak'..

13 jam sebelum final es0knye..aku sempat menghantar sep0t0ng ayat yang dapat memberitahu dia bahawa aku sedang teramat kelaparan tahap kebuluran mangsa2 kelaparan di afrika tu,melalui sistem pesanan ringkas(SMS).."bab,kau balik bile..?,..yg penting klu kau blk kang jgn lupa bawak makanan..aku lapar lah.."..agak kurang s0pan kerana pesanan itu berbaur memaksa.tapi ada aku kesah?..kau dah tinggal aku s0rang2 kat sini sampai xde nafsu nak menapak ke JEBAT..kan~..tunggu punya tunggu punya tunggu smpai tahap kelaparan aku membuatkan aku lemah l0nglai..tiba2..'tukk tukk',kedengarn pintu bilik aku diketuk..ALHAMDULILLAH..!!..kawan aku dah sampai..itu baru teng0k muka dia..bile die angkat tangan die..MAK 0OOIII habaq hang..sekali 5bungkus die bawak balik nasi bungkus+3 jenis air sedap2 belaka+puding caramel+sambal tempe untuk diratah..bayang kann... eeeeekkk! kenyyanng akuu..

mak oii,.perut aku ney dh rase nk melet0p p0wn ade gak! hmm..tp pe aku nk wt,kawan yg baik begitu larh gamaknyee..haa~ owg kate bile perut da kenyang mate mengantukk,.emm bt0l la tu.setelah itu,aku rase mengantuk+malas nk bergerak,..ceteke pe aku buat lepas tu??

yess,.salah jangkaan tuu! aku terus dapatkan lappy aku dan aku terus meng'on9' facebook,twitter,termasuklah ini(blog) hahaa..cam biase bila aku da dapat on9 orang laen xku hirau. mesti d0wg ngumpat aku,.hmm sukaati d0wang larh. hidup aku,jiwa aku,suka aku la..tp sory larh,ney broadband die,huhuuu! maap yaa~
JENGJENGJENGG!! hahaaa,..kowg fkir x,pe yang aku fkir?? esk aku final exam,stdy ape p0wn xdak..haishh..pe nk jd ngn ank ponichan neyy! klau mak bapak aku tau mesti d0wg sedih seyhh..hmm mslahnye aku xtau nk stdy ape? xpe2,.kite tggu esok je..yuhuuu..

Thursday, 8 March 2012

CONFUSING!!..@_@

terperangkap dengan satu situasi yang membuatkan diri aku menjadi keliru dan tidak tahu untuk mengendalikan masalah itu..cuba menyingkap kenangan lalu,meminta pendapat r0omate mengenai itu..aku masih dibelenggu...!..masalah yang timbul membuatkan aku menjadi pusing memikirkannya demi menjaga hati sese0rang..

perasaan yang perlu dijaga itu sangat menyeksakan..membuatkan aku tidak bebas untuk mengekpresikan kata-kata hatiku yang sebenar..menipu itu membuatkan aku menjadi serba salah..tetapi menipu itu juga telah menyelamatkan perasaan itu daripada terguris...

15 minit sudah berlalu..aku masih menaip..menaip..dan menaip..tetapi aku masih belum temukan jawapan yang b0leh menyelesaikan dan merungkai masalah aku..aku masih KELIRU..!!..-tengiang-ngiang lagu KELIRU nyanyian ajai & nurul zaman d0lu2..~


melantak broadband kawan

huh,..ksian kawan ku.,pnat mnunggu. w0i iema cpat laa! ko ney..aiseyh mmg xegt dnia lans0ng klau da d0wk dpan lappy ney.. pantang ade internet!
erm,.da mmg cm2,nk wt cmne..
k laa na ch0w dlu, check it 0ut =)

Monday, 5 March 2012